Burgerenergie als motor van een sociaal rechtvaardige energietransitie

Voor het eerst brengt dit rapport ‘Monitor Burgerenergie 2024’ de rol en de bijdrage van de 21 Vlaamse en Brusselse burgerenergiecoöperaties in kaart.

Samen zijn de burgerenergiecoöperaties, waaronder Volterra, goed voor bijna 100.000 coöperanten, met een stijging in 2024 van 5% tegenover 2023. Meer dan één op honderd Vlamingen is intussen lid van een energiecoöperatie. Samen wekten ze 370 GWh energie op, wat goed is voor een jaarlijks verbruik van meer dan 121.000 huishoudens. Effectief werd deze energie gedeeld met 60.000 huishoudens via energieleverancier Ecopower.

In 2024 investeerden de energiecoöperaties 36,5 miljoen euro in zon, wind, warmte, flexibiliteit en deelmobiliteit. De opbrengst blijft lokaal via de geleverde energie, tal van diensten aan de coöperanten en via een fair dividend. Ook in 2024, een moeilijk energiejaar, werden dividenden uitgekeerd. Bij Volterra was dat opnieuw 3%.

Burgerenergie was ook de motor van een sociaal rechtvaardige energietransitie door projecten – zoals PowerUP in Eeklo – die kwetsbare groepen bereiken.

De energiecoöperaties bouwen expertise op in flexibiliteit, energiedelen en lokaal energiebeheer door hun deelname aan innovatieve projecten. Ook Volterra zet volop in op batterijopslag en flexibiliteit.

Wat is burgerenergie en waarom in burgerenergie investeren?

Op 5 juli, internationale Dag van de Coöperaties, lanceerden we twee nieuwe filmpjes die burgerenergie op een eenvoudige manier uitleggen. Hieronder vind je ze.