Windmolen Huysmanhoeve

Na de oprichting van de coöperatie wilden we onze ambities ook omzetten in daden. We werden stap voor stap bekender in het Meetjesland, en kregen steeds meer contacten met overheden, bedrijven, en andere coöperaties, waaronder Ecopower. Met hen kwam dat eerste project in 2018 op tafel: Een participatie in een windturbine langs de Expressweg N49, op de terreinen van de Huysmanhoeve in Eeklo.

Dat concrete verhaal maakte het makkelijker om uit te leggen waar we mee bezig waren, en onze oproep om in te stappen en er voor te zorgen dat de windmolen er kwam viel dan ook niet in dovemansoren: in enkele weken tijd kwamen er honderden nieuwe coöperanten bij. De bedragen waarop ze intekenden maakten ook duidelijk dat die mensen in het project geloofden en er ook werkelijk de schouders willen onder zetten. Het budget van 900.000 euro dat we nodig hadden werd dan ook snel bij elkaar gebracht, en de uitvoering kon starten.

Volgens de planning zouden we de nieuwe turbine begin 2019 beginnen bouwen. Vanaf mei 2019 zou hij groene burgerenergie beginnen produceren voor zo’n 2000 huishoudens. Maar het project kreeg plotseling behoorlijk wat vertraging. De constructeur kwam in financiële moeilijkheden, waardoor de distributie en montage niet zoals gepland konden doorgaan. Uiteindelijk slaagden we erin om de onderdelen elders in Europa aan te kopen. De gondel werd geleverd uit Portugal, de mast uit Frankrijk en de wieken uit Polen. Dat verhaal kun je met extra foto’s ook nalezen op de website van Ecopower.

In 2020 zorgde corona nog voor wat extra vertraging. Sinds midden juni 2020 is onze windturbine nu wel productief en ze leverde 3.076 MWh groene stroom op in 2020.

In het spectaculaire filmpje hieronder, met dank aan Beeldconnectie, volg je van begin tot einde de bouw van de burgerwindturbine van Ecopower en Volterra in Eeklo.

Nieuwsberichten over de Windmolen aan de Huysmanhoeve