Volterra alssocialeonderneming
Volterra is een CVSO, een erkende coöperatieve vennootschap en sociale onderneming.
Het is niet enkel onze doelstelling om de energietransitie te versnellen, maar ook om dit op een sociaal rechtvaardige manier te realiseren en voor de gemeenschap.
Jaarlijks brengen we verslag uit over hoe we ons sociale doel hebben verwezenlijkt.
2 0 2 3
Groepsaankoop Zon.
In het groepsaankoopproject werkten we een aantal voorstellen uit naar de gemeenten met mogelijkheden om mensen in energiearmoede te helpen. De focus die in deze opdracht gelegd wordt op de specifieke Doelgroep 3 van de MijnVerbouwPremie – eigenaars-bewoners met een laag inkomen – sluit hier dan ook perfect op aan. Deze opdracht opnemen helpt ons dan ook om een van onze hoofdmissies, het bestrijden van de energiearmoede, te realiseren.
Volterra werkte een zestal voorstellen uit die we met de gemeenten die deelnemen aan de groepsaankoop verder willen uitwerken en concretiseren.
Businessmodel Power Up 2.0
Een van die voorstellen is Power Up 2.0 dat voortbouwt op het Power Up pilootproject in Eeklo. Power Up implementeert een vernieuwend businessmodel rond hernieuwbare energie en energie efficiëntie, samen met huishoudens in energiearmoede en lokale partners (gemeentes, sociale organisaties, burgercoöperaties, …).
Het concept van Power Up 2.0 is geënt op dit model waarin een gemeente tussenkomt om energiearmoede aan te pakken, door gebruik te maken van de opbrengsten van burgerenergie.
Meer weten over dit model? Je leest het in ons jaarverslag.
Volterra steunt de Sociale Kruidenier Evergem.
De Sociale Kruidenier Evergem (SKE) is een winkel waar mensen in armoede tegen sterk verminderde prijzen basisproducten zoals voeding en verzorgingsproducten kunnen aankopen. Aan de winkel is ook een ontmoetingsruimte gekoppeld waar plaats is voor sociaal contact. De Sociale Kruidenier Evergem bestaat uit een groep enthousiaste vrijwilligers, die samen willen strijden tegen armoede als onrecht.
Net omdat er enkel vrijwilligers bij betrokken zijn, is het project uniek in Vlaanderen. Van de 280 personen in Evergem die recht hebben om hier te winkelen, kunnen er vandaag 50 terecht in de winkel. Met extra fondsen wil de Sociale Kruidenier Evergem meer mensen bedienen.
Via het streekfonds Oost-Vlaanderen liep er in 2023 een crowdfunding voor de Sociale Kruidenier Evergem, waartoe Volterra 250 euro doneerde.
Groepsaankoop Zon, huurder/verhuurder aanbod in Eeklo
Een tweede Power Up businessmodel waarbij de groepsaankoopzon.be een belangrijke rol speelt, is een aanbod van zonnepanelen voor huurders en verhuurders in Eeklo. Vele huurwoningen hebben geen zonnepanelen. Zonnepanelen zouden nochtans in het voordeel van zowel huurder als verhuurder kunnen zijn. Voor de verhuurder stijgt de waarde van zijn woning, en hij beantwoordt aan de strenger wordende regels rond hernieuwbare energie. De huurder krijgt intussen gratis stroom tijdens zonne-uren en geniet van een injectietarief.
Voorwaarden zijn dat huurder en verhuurder een akkoord maken, dat het dak geschikt is, één huishouden huisvest en dat de woning in Eeklo gelegen is. De verhuurder investeert, maar de huurder betaalt ook een bijdrage in de aankoop van de zonnepanelen die via een addendum op het huurcontract wordt geregeld. Dit modelcontract werd binnen het PowerUp project opgesteld en juridisch afgetoetst, zodat zowel huurder als verhuurder met een gerust hart kunnen genieten van de voordelen van zonnepanelen.
Het groepsaankoopzon.be aanbod van Volterra houdt de prijs laag en garandeert een hoge kwaliteit. Later zal geëvalueerd worden om dit model ook uit te rollen in de andere Meetjeslandse gemeenten.
2 0 2 2
In 2022 riepen we onze coöperanten op om (een deel van) de energiepremie die ze ontvingen van de federale overheid te schenken aan een vereniging die strijdt tegen (energie)armoede en die de situatie van kwetsbare mensen en gezinnen fundamenteel verbetert. Voor mensen met zeer hoge energiefacturen en een beperkt budget bleek de energiepremie vaak onvoldoende. Zij die minder last hadden van de energiecrisis – zoals de coöperant van Volterra die burgerstroom afneemt – kregen deze premie ook.
Volterra stelde haar coöperanten voor om een Meetjeslands project te steunen, het project ‘Fietsbazaar’ van Wijkcentrum De Kring, een fietsdeelsysteem van kinderfietsen. Door een (klein) jaarlijks lidgeld te betalen krijgen deelnemers een fiets op maat. Wordt die fiets te klein, dan wordt hij vervangen door een andere fiets op maat. De Fietsbazaar is voor iedereen toegankelijk, maar De Kring doet extra inspanningen om kwetsbare kinderen (waar in het gezin heel dikwijls geen fiets aanwezig is) toe te leiden naar het deelsysteem. De Fietsbazaar is geen direct project m.b.t. de energieproblematiek, maar sluit er wel bij aan inzake circulariteit, duurzaam gebruik van goederen, CO2-reductie en armoedebestrijding.
Volterra heeft in 2022 een les op zich genomen voor Ondernemers voor de Klas, een initiatief van Vlajo waarbij iemand zijn bedrijf gaat voorstellen aan leerlingen in de school.